Momeli atractive pe apa rece

Aflați la început de sezon, când viermușii (de exemplu) par o soluție foarte potrivită pentru o partidă de pescuit reușită, nu de puțin ori am auzit întrebări precum: Dincolo de momelile naturale, care presupun depozitare și păstrare ceva mai speciale, oare ce alte momeli aș putea încerca pe apă rece? Iar dacă nu-s naturale, cum oare să le cresc atractivitatea, astfel încât să devină la fel de „apetisante” ca și un buchet de larve de chironomide sau viermuși?

Primăvara devreme, când apa e în continuare rece, crapii sunt încă letargici, motiv pentru care este foarte puțin probabil ca aceștia să se hrănească intens. De asemenea, la scurtă vreme după dezghețarea apelor, vederea lor este destul de slabă, ceea ce înseamnă că orice momeală nuanțată în culori cu impact vizual mare are o șansă în plus să le trezească interesul și să-i stârnească în a o investiga. De aceea, momelile fluorescente – așa numitele “Hi Visual Baits” sau „Hi Attract”- sunt ceva mai eficiente, lucru confirmat de nenumărate ori în lunile mai reci ale anului. Pot fi boiliesuri din gamele pop-up sau critic echilibrate, ori momeli artificiale – imitații de boabe de porumb sau chiar de viermuși.

Pentru a le crește și mai mult eficiența, pe lângă culorile extrem de țipătoare care “strigă” către crapi, le poți adăuga o serie de atractanți. Cel mai la îndemână, curat și rapid mod de a le scoate și mai mult în evidență este să le tragi pe firul de păr, după care să le scufunzi în dipurile complementare.

Alegi forfacul, pui momeala la cârlig și o lași la înmuiat în lichidul nutritiv pentru câteva minute, timp în care aceasta se va hidrata la suprafață. Apoi iei montura, o atașezi la agrafa rapidă și o lansezi pe vad. “Tunată” astfel, momeala va începe să transmită semnale de hrănire imediat ce atinge apa.

Nu trebuie să-ți faci griji în privința dipurilor, marea majoritate a producătorilor de nadă oferă astfel de lichide complementare nadelor pe care le produc. Ideal este să folosești lichidul din aceiași gamă cu momeala, însă poți să experimentezi și să combini diverse variante. Astfel, poți beneficia o perioadă de atractivitatea oferită de atractanții dipului, urmând ca după ce acesta se spală, să-și facă loc aroma și îndulcitorii momelii. Există unele dipuri, care îndată ce vor ajunge pe fundul apei se vor așeza pe substrat, imediat sub momeală, delimitând în jurul acesteia o zonă extrem de atractivă pentru pești.

Cât privește nada pe care o dai împreună cu momeala, aceasta trebuie să fie puțină și cu un profil cât mai natural. Nada este elementul care va stimula peștii să se hrănească și să caute următoarea grămăjoară de mâncare, iar dacă aceasta va fi îmbibată cu atractanți artificiali, este foarte posibil ca efectul să fie contrar celui așteptat. În schimb, o nadă bogată în extracte naturale va fi acceptată mult mai rapid, chiar de la începutul sezonului.

Există o ofertă destul de bogată de nade bune din care poți alege. Prin adăugarea de larve de chironomide reale în nadă (termenul popular fiind „libelule”).

Revenind la momeală însă, dacă recuperezi montura pentru a o repoziționa sau pentru a schimba vadul, înlocuiește sau usucă bila de la cârlig și reia procesul de hidratare, lăsând-o din nou preț de câteva minute în dip.

Fire intinse!

 

Horoscoape Romania

Lasă un răspuns