Pesti de apa curgatoare

Avat

Denumire stiintifica: Aspius aspius

Familia: Ciprinide

Denumire comuna: Avat, Aun, Butoi, Gonaci, Haut, Peste lup.

Raspandire: fiind peste de apa dulce, poate fi intalnit: in Dunare, poate urca pe rauri si sa ajunga pana in zonele de deal, in raurile de apa salcie ale Deltei si chiar si in lacurile litorale.

Descriere:
Corpul avatului este alungit, viguros, cu solzi mici bine fixati cu striuri, cu spinarea si muchia ventrala rotunjite, inotatoarea dorsala mai inalta decat lunga, taiata oblic si mult impinsa spre coada. Are capul conic, gura mare, larga, cu falca de jos arcuita in sus.
Colorit: muchia spinarii bate in verde – albastrui, iar laturile si pantecele sunt argintii lucioase. Aripioarele ventrale au marginile roscate.

Dimensiuni: in conditii normale, atinge in apele noastre lungimi medii de 30-50 cm si pana la 1 kg greutate.

Comportament:
Traieste singuratic, in special in straturile superioare ale apei. Se reproduce prin martie, in rauri, pe fund pietros sau nisipos unde femelele, cam in al cincilea an de viata, isi depun icrele – intre 80.000-100.000 icre. Se hraneste cu peste mic. Astfel, in ordinea preferintei: obletul, rosioara, platica, plevusca, iar in josul Dunarii, puietul de scrumbii. Nu refuza nici crustacei, moluste, viermi sau insecte. Perioada cea mai intensa de hranire este aprilie – octombrie.

Primavara poate fi gasit in apropierea suvoaielor repezi, care aduc maruntisul luat de curent, dar si in zonele unde apa limpede din balta se intalneste cu cea tulbure a raurilor. Cand curentul este prea puternic prefera sa stea mai aproape de maluri.
Vara, cand nivelul apelor incepe sa se echilibreze, avatul isi cauta locurile de vanatoare pe langa bancurile de nisip, la apa incalzita unde se aduna puietul, dar locurile preferate ramangurile de varsare in rauri sau in Dunare, ale garlelor si canalelor. Rar mai poate fi gasit in balti.
Toamna, pe masura ce apele se racesc, avatul coboara spre fund, continua sa “muste”, insa mai rar.

Dimensiune minima legala: 30 cm

 

Beldita

Denumire stiintifica: beldita (Alburnoides bipunctatus). Familia: Ciprinide. Denumire populara: latite, obleti de rau coconari. Raspandire pe glob: In toate apele dulci ale Europei exceptand Spania, Italia si Anglia. Raspandire in Romania: In raurile mari in portiunile superioare si lacurile de deal si ses, populand mai ales apele de munte, ea coboara si la ses, in zona mrenei si a crapului.

Caracteristici principale:
Lungime: 9 – 10 cm (exceptional 15 cm)
Greutate: 10 – 12 g.

Aspect: Corpul este mai lat decat al obletelui. Solzii sunt argintii, mai intunecati pe spate. Pe marginea liniei laterale se insotesc doua dungi intunecate, imbinate prin liniute duble. Aripioarele ventrale si pectorale sunt caramizii.

Mod de viata: Traieste in bancuri din zona pastravului pana in zona crapului. Este foarte curios si in general flamand. Este extrem de vioaie si deloc sperioasa.
Se hraneste cu: larve, insecte mici, rame, etc.

Pescuitul sportiv: Se pescuieste la pluta, in general aceasta fiind fina, fir subtire si carlige foarte mici nr. 18 – 20. Trebuie intepata rapid.

Valoare gastronomica: Gust foarte bun in general prajit sau saramura.

Asemanatoare obletelui, beldita are doua caracteristici care o disting de acesta: – corpul mai latit; – linia laterala caracteristica, care este dubla, bine conturata si formata din doua siruri de puncte inchise la culoare. Se regaseste in ape curate, limpezi, cu sol prietenos. Este iubitoare de apa rece, putind fi intilnita in zone ce urca spre arealul pastravilor, inotind impotriva apei.

Nu exista restrictii privind dimensiunea capturii.

 

Clean

Denumire stiintifica: Leuciscus cephalus

Raspandire: foarte raspandit in toate apele curgatoare din regiunile de dealuri, urca pana in zona pastravului si lipanului, dar il putem gasi – mai rar -si in apele de campie.

Descriere: are corpul gros, aproape cilindric, capul relativ mare, gura terminala si larga; solzii, destul de slab fixati, sunt tiviti cu negru.Se deosebeste de crap prin lipsa mustatilor, precum si prin aripioara dorsala, care la clean este mult mai mica.

Coloratia: spatele verde – cenusiu metalic, piesele operculare si laturile argintii, Burta alba – mat, iar inotatoarele pectorale, ventrale si anala sunt portocalii sau rosii.
Dimensiuni: poate atinge lungimi de 25 – 40 cm (exceptional 50 – 80 cm) si 200 g greutate (exceptional 4 kg).

Comportament: vara si toamna sta in locuri mai linistite, in bulboane, pandind prada din zone unde curentul apei nu este prea puternic. Dimineata, seara si mai ales noaptea se hraneste cu larve de perlide, efemeride, scarabeti, viermi, vegetale, atacand si puii si icrele altor pesti.
In prima perioada de viata traieste in carduri, cu cat avanseaza in varsta devenind solitar.

Se reproduce devreme si chiar in lunile iulie – august. In timpul reproducerii masculii poarta niste granulatii albe pe cap si pe laturi. Femela depune pana la 100.000 icre de diametrul de 1 -1 1/2 mm, pe locurile tari, pietroase sau fara vegetatie acvatica, acolo unde apa este linistita.

Dimensiune minima legala: 25 cm.

 

Fusarul

Denumire stiintifica: Aspro streber
Denumire populara: Ciobanas, fus, peste-de-piatra.

Caracteristici principale:
Lungime: 15-18 cm rar ajunge la 20 cm
Greutate: 100-250g rar ajunge la 500g

Aspect: Corpul este fusiform si este asemanator cu pietrarul. Solzii sunt aspri si mici. Inotatoarele sunt dispuse pe spate. Capul este alb-galbui, putin turtit si lunguiet. De-a lungul corpului se pot distinge 4-5 dungi de culoare bruna. Inotatoarea ventrala este de culoare rosiatica. operculele se termina cu o teapa.

Mod de viata: Se intalneste in raurile limpezi, pe fundul carora se gaseste pietris sau nisip. Se hraneste cu larve, insecte dar si cu icre. Se pescuieste toamna.

Valoarea gastronomica: Carnea este alba si gustoasa.
Dimensiunea minima legala: legea nu reglementeaza lungimea minima admisa la pescuit.

 

Lipanul

Denumire stiintifica: Thymallus thymallus
Denumire populara: cimbrisor, aramiu

Caracteristici principale:
Lungime: 30-35 cm rar ajunge la 40-50 cm
Greutate: 300-350 g rar ajunge la 500-600 g.
Aspect: Forma corpului alungita, iar capul se ascute spre bot. Inotatoarea de pe spate seamana cu panza unei corabii. Solzii sunt implantati adanc, uniform pe tot corpul. Gura este mica, iar dintii sunt asemanatori unei perii. Pe spate are o culoare gri-verzuie, flancurile sunt argintii. Capul si partile laterale sunt acoperite de pete, dungi de culoare neagra.Inotatoarea dorsala este in forma de evantai, sidefie si avand 3-5 randuri de pete negre, liliachii sau uneori, verzui.

Mod de viata: Se intalneste in apele montane, calde si line. Lipanul se hraneste cu moluste, insecte, larve si raci. Se pescuieste de la 1 iunie pana la sfarsitul lunii februarie.

Valoarea gastronomica: Carnea este alba, gustoasa si bogata in substante nutritive.
Dimensiunea minima legala: 25 cm.

 

Mihaltul

Denumire stiintifica: Lota lota
Denumire populara: mamulet, sul, mihalt, mantus

Caracteristici principale:
Lungime: 35-45 cm rar ajunge la 1 m
Greutate: 0,5-2 kg rar ajunge la 8-9 kg

Aspect: Este asemanator cu somnul. Are corpul lung si capul mare, plat. Inotatoarele sunt brun-verzui, iar burta este de culoarea laptelui. Ochii sunt mici, gura mare este prevazuta cu doua mustati.

Mod de viata: Se intalneste in apele reci. Se hraneste cu rame, pesti, melci, raci si insecte. Se pescuieste primavara si vara prin metoda cu pluta.

Valoarea gastronomica: Carnea este alba, lipsita de oase si gustoasa.
Dimensiunea minima legala: legea nu reglementeaza lungimea minima admisa la pescuit.

 

Mreana

Denumire stiintifica: Barbus barbus
Denumire populara: brenuta, mreana galbena, umbreana, mreana rosie, merna.

Caracteristici principale:
Lungime: 40-60 cm rar ajunge la 70-80 cm
Greutate: 0,8-1 kg rar ajunge la 4-5 kg

Denumire stiintifica:
Aspect: Corpul este fusiform si gros. Are capul ascutit, solzi mici si gura este prevazuta cu patru mustati. Inotatoarea dorsala are o radie osificata. Spatele si capul sunt verzi-brune, iar burta este galbuie. Din loc in loc mai apar si pete negre.

Mod de viata: Se intalneste in raurile cu pietris. Se hraneste cu melci, insecte si crustacee. Se pescuieste in septembrie-octombrie.

Valoarea gastronomica: Carnea este gustoasa.
Dimensiunea minima legala: 25 cm.

 

Oblet

Denumire stiintifica: Alburnus alburnus
Denumire populara: oblet de Dunare, albisor, albulet, oclei, ticlan, belnita.

Caracteristici principale:
Lungime: 12-18 cm rar ajunge la 22 cm
Greutate: 35-45 g rar ajunge la 50 g

Denumire:
Aspect: Corpul alungit avand solzi subtiri. Capul este mic si comprimat lateral. Dorsala este scurta si verde, iar laturile sunt argintii. Inotatoarele incolore, ce pot capata pete rosii in timpul reproducerii. Botul mic si gura este oblica. Burta este argintie.

Mod de viata: Se intalneste in apele dulci, curgatoare si poate fi observat la suprafata lor. Se hraneste cu fito- si zooplancton, insecte si alge. Se pescuieste toamna cu navodul cu ochiuri mici sau cu mreje.

Valoarea gastronomica: Carnea sa este gustoasa.
Dimensiunea minima legala: 10 cm.

 

Platica

Denumire stiintifica: Abramis brama
Denumire populara: platica-de-Dunare, buton, guran, vulcan, peste-tiganesc,vanator

Caracteristici principale:
Lungime: 30-50 cm rar ajunge la 60-65 cm
Greutate: 0,5-1 kg rar ajunge la 1,5-3 kg
Aspect: Corpul inalt, avand solzi tari cu puncte negre.Inotatoarea dorsala este inalta, iar cea caudala este decupata. Gura este mica si nu are mustati. Spatele este cenusiu inchis sau negru-oliv. Irisul este auriu sau argintiu. Burta este alba.

Mod de viata: Se intalneste in lacurile adanci si in raurile lente. Se hraneste cu seminte, rame, melci, raci si scoici. Se pescuieste primavara si vara cu orice fel de undita.

Valoarea gastronomica: Carnea este plina de oase, alba, dar foarte gustoasa.
Dimensiunea minima legala: 20 cm.

 

Porcusorul

Denumire stiintifica: Gobio gobio
Denumire populara: porcan, cui, porcoias, pietrosel

Caracteristici principale:
Lungime: 6-12 cm rar ajunge la 20 cm
Greutate: 500g-1 kg
Aspect: Corpul este alungit, fusiform si cu solzi relativ mici. Dorsala este cenusiu-verzuie. Partea ventrala este de o culoare alb-galbuie. Inotatoarele incolore, spatele este imbogatit de pete mici de diferite dimensiuni. Gura este in forma de semiluna si ochii sunt foarte mici.

Mod de viata: Se intalneste in raurile curgatoare cu mult nisip si pietre. Se hraneste cu viermi, moluste, alge si amfipode. Se pescuieste primavara si toamna.

Valoarea gastronomica: Carnea este dulce si este foarte apreciata.
Dimensiunea minima legala: legea nu reglementeaza lungimea minima admisa la pescuit.

 

Scobarul

Denumire stiintifica: Chondrostoma nasus.
Denumire populara: scobar, podut, scobai, mate negre, podusca.

Caracteristici principale:
Lungime: 24-28 cm rar ajunge la 34 cm
Greutate: 244-413 g rar ajunge la 560-700 g

Aspect: Corpul este lunguiet si acoperit cu solzi mari, uniform si bine fixati. Botul este bombat si buzele sunt groase. Inotatoarea dorsala are aspect de randunica. Capul si spatele sunt negru-verzui sau verde-oliv, iar partile laterale sunt gri-argintiu. Inotatoarea dorsala este cenusie aproape de negru, iar celelalte sunt rosii, mai ales in perioada de reproducere.

Mod de viata: Se intalneste in apele curgatoare, bine oxigenate si usor saline. Se hraneste cu algele verzi de pe pietre, cu insecte si larve. Se pescuieste vara si toamna cu o undita de 2,70-2,90 m.

Valoarea gastronomica: Carnea este plina de oase, dar foarte gustoasa.
Dimensiunea minima legala: 20 cm.

 

Sursa: wikipedia.org

Avat Denumire stiintifica: Aspius aspius Familia: Ciprinide Denumire comuna: Avat, Aun, Butoi, Gonaci, Haut, Peste lup. Raspandire: fiind peste de apa dulce, poate fi intalnit: in Dunare, poate urca pe rauri si sa ajunga pana in zonele de deal, in raurile de apa salcie ale Deltei si chiar si in lacurile litorale. Descriere: Corpul avatului este alungit, viguros, cu solzi mici bine fixati cu striuri, cu spinarea si muchia ventrala rotunjite, inotatoarea dorsala mai inalta decat lunga, taiata oblic si mult impinsa spre coada. Are capul conic, gura mare, larga, cu falca de jos arcuita in sus. Colorit: muchia spinarii…

Evaluare

0%

User Rating: Be the first one !

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!