Unda verde pentru noile masurile tehnice si de conservare in domeniul pescuitului

In curand va intra in vigoare un nou cadru legislativ de ultima generatie care stabileste practicile si conditiile in care se pot desfasura activitati de pescuit in toate apele UE. Consiliul European a aprobat astazi un regulament privind conservarea resurselor piscicole si protectia ecosistemelor marine prin masuri tehnice. Masurile adoptate vizeaza aspecte precum capturarea si debarcarea resurselor piscicole, uneltele de pescuit si dimensiunile ochiurilor de plasa, zonele inchise si sezoanele.

Scopul acestora este de a reduce la minimum impactul activitatilor de pescuit asupra ecosistemului marin si a mediului, dar si de a simplifica procesul de luare a deciziilor si de a-l duce mai aproape de pescari si de comunitatile din zonele de coasta, printr-o regionalizare sporita si printr-o abordare de jos in sus.

Noile norme, care acopera in principal pescuitul comercial si, dupa caz, pescuitul recreativ, vor spori selectivitatea uneltelor de pescuit. Acestea vor introduce, de asemenea, indicatori cantitativi care sa contribuie la reducerea capturilor nedorite de specii marine inferioare dimensiunilor minime de referinta pentru conservare, precum si a capturilor accidentale de specii necomerciale si de specii marine sensibile, inclusiv a mamiferelor, cum ar fi balenele, delfinii si marsuinii, a pasarilor marine si a reptilelor marine. Pescuitul de specii rare, precum anumite specii de rechini si pisici-de-mare, va fi interzis.

Regulamentul introduce, de asemenea, o interdictie totala a pescuitului cu traul cu impulsuri electrice incepand cu 1 iulie 2021, statele membre avand posibilitatea de a interzice sau restrictiona imediat acest tip de pescuit in apele lor de coasta. Cu toate acestea, este prevazuta o perioada de eliminare progresiva pentru a permite sectorului sa se adapteze.

Alte metode de pescuit precum cele care folosesc explozibili, otravuri, substante stupefiante, curent electric, ciocane pneumatice sau alte instrumente percutante care ar putea dauna oricarui tip de coral vor fi interzise.

 

Consiliul European

Horoscoape Romania
  Subscribe  
Notify of
error: Content is protected !!