Blog

Permise ANPA

Pentru a practica pescuitul recreativ pe teritoriul Romaniei, este nevoie de permisul de pescuit. Acest document permite atat accesarea apelor publice aflate in administrarea statului, cat si a celor aflate in administrarea asociatiiilor de pescari. De asemenea, documentul este necesar pentru apele aflate in zona care constituie frontiera de stat.

 

Ce este permisul de pescuit ANPA?

Prin permis de pescuit ANPA se face referire la un document nominal si netransmisibil, a carui perioada de valabilitate este de un an calendaristic. Permisul ANPA ofera titularului dreptul de pescuit recreativ pe apele publice de pe teritoriul tarii.  Modul de obtinere a unui permis de pescuit recreativ difera in functie de apele care se doresc a fi accesate de catre un pescar. Astfel, avem mai multe tipuri de permis de pescuit, toate putand fi atribuite unui pescar in cazul in care le solicita.

Care sunt tipurile de permise eliberate de ANPA in 2024?

Pentru anul 2024, la fel ca si in anii anteriori, ANPA pune la dispozitie 3 tipuri de permise de pescuit pentru 3 zone majore care insumeaza apele aflate in administrarea institutiei. Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura raspunde de apele aflate pe teritoriul Romaniei si poate elibera permis de pescuit recreativ. De asemenea, agentia este responsabila pentru atribuirea contractelor de utilizare a resurselor acvatice vii in scop recreativ. Cele trei tipuri de permis de pescuit recreativ eliberate de ANPA sunt destinate Dunarii si zonelor necontractate, Marii Negre si cele care deservesc asociatiile de pescari.

Permisul de pescuit pentru Dunare

Acest tip de permis de pescuit atribuie dreptul de pescuit recreativ pe Dunare si bratele sale, la care se adauga apele publice necontractate. Atentie insa, acest permis nu ofera acces pescarului recreativ in Delta Dunarii! In cazul in care se doreste drept de pescuit recreativ in Delta Dunarii, atunci trebuie sa va adresati unei alte institutii, ARBDD mai precis. In zona de frontiera, pe langa permisul de pescuit ANPA este necesar si avizul de granita.

Permisul de pescuit pentru Marea Neagra

Tot ANPA se ocupa si in acest caz de eliberarea documentului care face posibil pescuitul recreativ pe litoralul Marii Negre incluzandu-se aici si zona de frontera (pescuitul din barca). De mentionat este faptul ca pentru zona de confluenta cu Delta Dunarii, alta instituie atribuie dreptul de pescuit recreativ ( ARBDD).

Permisul de pescuit valabil in habitatele piscicole naturale contractate de catre asociatiile de pescari recreativi

In cazul in care se doreste practicarea pescuitului recreativ pe un luciu de apa aflat sub contract de exploatare, pescarul se va adresa asociatiei de pescari in cauza. Asociatia are acces in portalul celor de la ANPA de unde elibereaza pentru fiecare pescar permisul de pescuit. Pentru a intra in posesia acestuia, pescarul se va alinia regulamentului asociatiei respective. De asemenea, pe langa prevederile legale si ordinul care reglementeaza pescuitul sportiv, asociatia poate sa perceapa taxe. Neplata acestora exonereaza asociatia de pescari recreativi de obligatia eliberarii uni permis de pescuit pe respectivele ape.

Cat costa permisul de pescuit in 2024?

Permisul de pescuit ANPA este gratuit si in 2024. Exceptie fac doar apele contractate de asociatiile de pescari recreativi. Aceste entitati pot solicita taxe pentru eliberarea documentului care face posibil pescuitul recreativ pe apele aflate in administrare.

Acte necesare pentru a obtine permisul ANPA in 2024

Pentru obtinerea unui permis de pescuit ANPA in 2024, este necesar sa detineti cartea de identitate (buletinul) si o adresa de posta electronica (e-mail) valabila. In baza adresei de domiciliu si a CNP-ului puteti obtine permisul de pescuit online. ATENTIE! Incepand cu anul 2024, permisul de pescuit ANPA gratuit se elibereaza doar electronic!

Ghidul obtinerii permisului de pescuit online

Pentru a obtine permisul de pescuit recreativ este necesar sa accesati portalul celor de la ANPA, unde avem de urmat 6 pasi.
In sectiunea “ Solicitare Permis Pescuit Recreativ” incepe procedura de obtinere.

Cat dureaza eliberarea permisului de pescuit?

In cazul in care platforma nu se blocheaza din cauza accesarii de catre un numar mare de utilzatori simultan, permisul de pescuit recreativ se genereaza in mai putin de 10 minute!

Sanctiuni pentru pescuitul fara permis

In cazul in care organele de control surprind un pescar care nu detine un permis de pescuit recreativ, se va constata un act de braconaj. Din acest punct se aplica legea specifica.

Observatii permis de pescuit online ANPA

Important ca in campul “e-mail” sa introduceti o adresa de e-mail valida. Pe aceasta adresa se va primi un e-mail prin care se va putea activa contul ce se creaza in platforma Permise a ANPA. Acest cont va va permite sa va conectati la platforma atunci cand veti depune declaratiile de captura.
Atentie, nedepunerea la termen a declaratiilor de captura pentru fiecare tip de permis poate conduce la imposibilitatea obtinerii permisului de acel tip anul urmator.

Sursa: www.anpa.ro

 

Acorda o nota

Scoring General

User Rating: 4.41 ( 8 votes)

Related Images:

Un comentariu

Back to top button
error: Content is protected !!
Open chat